to hygge or not to hygge?

Als je een persbericht erover ontvangt, weet je toch wel dat het een trend is die je níet kunt overslaan. We hebben het over dat überdeense “gevoel” genaamd hygge. Boek na boek komt erover uit hoe je deze nationale overlevingsstrategie der Denen toepast in het dagelijkse Hollandse leven. Toegegeven, erg Sex(y) and the City is het niet maar ik moet stiekem toegeven dat ik een groot voorstander van cocoonen ben. Daarom de zeven grondbeginselen van hygge.

Hygge is de Deense variant van het Nederlandse begrip gezelligheid, ook wel knusheid, en wordt in Denemarken vaak beschouwd als een van de belangrijkste uitdrukkingen van de nationale volksaard. (Wikipedia)

de juiste sfeer

Sfeer is key voor een gezellig huis. Decoreer jouw huis met gezellige kleedjes, stillevens met natuurschatten en brandt talloze kaarsjes voor wat meer licht tijdens de donkere avonden.

geniet van écht eten

Als het buiten koud is, is het verleidelijk om je helemaal vol te proppen met Tony’s Chocolonely. Maar trust me, er is ook comfort food waardoor jij je ook écht beter voelt! Sla dus lekker aan het koken en voed je lichaam.

doe een spelletje

Tijd is zo’n ding dat dus priceless is en daarom gaf ik lief dus tijd in de vorm van spelletjes kado tijdens de feestdagen. Ja, het is kneuterig maar ook hartstikke gezellig. Compleet met een pot thee kun jij je uren verschansen op de bank of aan de keukentafel met een spelletje naar keuze. Nog geen grote selectie aan spellen? Dan kan ik het je zeker aanraden om bij de kringloop langs te gaan!

brei jezelf zen

Deze trend is al een tijdje gaande en als modellen het kunnen doen, dan is het voor ons mere mortals ook en vogue om te doen: breien! Zelf heb ik meer met haken. Zo maakte ik al een bijtring met kleine gehaakte bolletjes en een een lange slinger met dito versiering voor pronkstukken uit Marius’ garderobe. Geloof me, het is très hygge!

baksels zijn onmisbaar

Okay, af en toe mag je ook vergeten wat ik eerder zei over écht voedsel. Soms. Heb. Je. Gewoon. Behoefte. Aan. Baksels. Is helemaal niet erg, soms heeft je lichaam ook een mini-optater nodig en superzoet hoeft het ook lang niet altijd!

look the part

Nog maar een paar weekjes en dan is het officieel warmetruiendag! Maar de hele winter door is het bon ton om een dikke trui aan te trekken en de verwarming een graadje lager te zetten. Als je toch niet de deur uit gaat kan niemand jou zien in jouw boyfriend hoodie/Noorse trui/sweater dress.

kom thuis met een warm drankje

Warme chocolademelk en bisschopswijn zijn heus niet voorbehouden aan de feestdagen. Maak jezelf warm met een homemade winters drankje en laten we hyggehjørnet worden!

Oh, en ik wil er nog één obvious tip bij geven: niet de hele wereld hoeft te zien hoe hygge jij het maakt. Ga gewoon lekker offline en geniet van tijd met elkaar!

Is hygge wat voor jou of hou jij wel van het snelle leven? Hoe zou jij hygge in jouw leven toepassen?

Liefs, José

Related Post

José de Jong

2 Comments

  1. Ik had er echt nog nooit van gehoord, leef ik nu heel erg onder een steen? 😅 pas het overigens wel toe in mijn leven, alleen dan zonder dat ik wist hoe het heet. Vooral spelletjes vind ik echt superleuk om te doen 😊

  2. Ik denk (of ligt dit nu aan mij?) dat Nederlanders hier ook erg goed in zijn. Ik heb vrienden wonen in Denemarken en hun gebruiken lijken veel op die van ons. Ik hou er wel van!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *