to vast or not to vast? recap | dinsdag dilemma

Het eerste bericht in mijn dinsdag dilemma rubriek is inmiddels al weer zes weken geleden geschreven, op de laatste dag van Carnaval. Hierbij had ik het over mijn zelfopgelegde challenge in de Vastentijd: 40 dagen lang zo veel mogelijk veganistisch eten en alleen zwarte kleren dragen. Met Pasen in het vooruitzicht vind ik het wel leuk om de balans op te maken. Hoe is de #40daysofmodesty bevallen en nog belangrijker: is hij gelukt?

#40daysofmodesty challenge 1: zo veel mogelijk plantaardig

Ik merk dat mijn basisrepertoire van avondeten al een tijd bestaat uit veelal plantaardige gerechten. Maar met een hubbie die fitnesst en een opgroeiende kleine (die ook nog borstvoeding krijgt) zijn eiwitten (of een gebrek eraan) hot topic in huize green and the cities. Daarom maakte ik een deal: doordeweeks kookte ik sowieso veganistisch en in het weekend was er ruimte voor vis en af en toe vlees.

Manlief cheatte af en toe door een visje voor zichzelf te bereiden en ook Marius kreeg af en toe wat zeevlees – het laatste dat ik zou willen is dat hij door toedoen van mij tekorten op zou lopen en daarnaast ben ik geen voorstander van 100% plantaardig – maar desalniettemin ben ik wel tevreden. Ik heb me meer verdiept in plantaardige eiwitbommen en heb meer waardering gekregen voor kikkererwten en linzen. Bonus is dat lief ook helemaal geen problemen heeft met de gerechten die ermee gemaakt worden: curry, linzensoep en falafel. Wel vond ik het moeilijk om roomboter te laten staan. Ik bedoel, een boterham met pindakaas of een stuk ontbijtkoek zònder boter vind ik toch net iets minder lekker. En de eerder geplande workshop Bossche Bollen sjokladebollen maken heb ik ook niet aan me voorbij laten gaan.

#40daysofmodesty challenge 2: all black, all the time

Maar eten, dat was maar een deel van mijn uitdaging. Om minder bezig te zijn met mijn uiterlijk besloot ik elke dag een all black outfit te dragen. Is dit makkelijk of verwar je me makkelijk met een zwarte weduwe? Beiden. Het is makkelijk omdat je veel minder keuzestress hebt. Niet voor niets dragen modeontwerpers zoals Michael Kors standaard zwarte kleding. Maar het moeilijke was wel weer dat ik maar 2 zwarte broeken bezit – normaal gesproken genoeg want hoeveel zwarte broeken heb je nou echt nodig? – en één zwart rokje. Tops in zwart waren het probleem niet, maar als er twee broeken in de was zaten (en allebei mogen ze maar op 30 graden, juist de was die zo lang duurt om vol te raken) en het wat koud was buiten, dan kreeg ik het al moeilijk. Daarnaast voelde ik me een grijs muisje, elke keer zo in het zwart. Zeker op zonnige dagen voelde ik me toch een beetje een muurbloempje. Af en toe cheatte ik omdat ik toch echt niet anders kon (in de vorm van een grijs vest op koudere dagen of een zwartwit gestreept jurkje op de eerste rokjesdag) en één keer koos ik sneaky voor groene sneakers. Maar het was St. Patrick’s day dus dat vond ik wel een uitzondering waardig. Al met al is dit voor mij niet iets dat ik zal blijven doen na deze Vastentijd.

#40daysofmodesty challenge 3: #nomakeup

Sinds Alicia Keys make-up (tijdelijk) afgezworen heeft, staat men meer open voor een all natural face. Maar als blondine mis ik toch wel wat definitie rondom mijn ogen. Foundation en haar soortgenoten zijn voor mij nog redelijk onbekend, dus een naakte huid is me niet vreemd. Maar die onopgemaakte ogen… Steeds als ik naar een feestje ging voelde ik me extra bewust van mijn bare face. Steeds als ik iemand nieuw leerde kennen, vroeg ik me af wat hun eerste indruk was zonder make-up. Steeds als ik bekenden tegen kwam, vroeg ik me af hoe ze me zonder cosmetica vonden. Na een tijdje kreeg ik hier wel een beetje schijt aan, maar ik hunker naar rode lippenstift en nagellak.

Al met al vond ik het een leuke challenge maar ook wel zwaar. Het eten bleek niet echt een probleem, al zou ik hem kunnen verzwaren door er een VeganChallenge van te maken. Kleding was ook niet onoverkomelijk al was het wel een beetje saai. Maar verrassend genoeg was geen make-up het zwaarst, zelfs voor iemand die absoluut geen make-up meisje is. Ik voelde me zelfbewuster en ongemakkelijk. To be continued?

Wat vinden jullie, ben ik geslaagd voor mijn challenge? Zou jij het aan durven? En wat zou jij wel eens voor 6,5 week willen laten staan?

Liefs, José

Related Post

José de Jong

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *