mijn top 5 duurzame apps voor shoppen

Bewust winkelen is sinds het digitale tijdperk een stuk makkelijker geworden. Overal ben je online en kun je de meest bizarre info opzoeken, van het wereldrecord gasbranders uitblazen (steek ze gewoon niet aan?) tot een vega(n) recept voor het avondeten. Maar die overload aan info maakt het soms niet echt makkelijker om bewust te shoppen. Daarom deel ik vandaag mijn favoriete duurzame apps voor shoppen!

groente- en fruitkalender

Eten met de seizoenen, het is misschien wel één van de populairste manieren om duurzamer eten. Maar doordat we het tegenwoordig kouder hebben rond Pasen dan in de kerstperiode en je hartje winter al zomerkoninkjes kunt kopen zijn we ons gevoel van seizoen een beetje kwijt geraakt. Hoe weet je nou wat seizoensgroente- en fruit is? De groente- en fruitkalender van Milieu Centraal geeft jou het antwoord! Kies voor groente, fruit of beiden, typ eventueel een fruit- of groentesoort in et voila: met handige labels zie je wat de beste keuze is. Een A-label betekent dat je de beste keuze voor je neus hebt, eten van Nederlandse akkers of Europese groente- en fruit die over de weg of het water vervoerd zijn. Het E-label daarentegen vertegenwoordigd producten die van ver overgevlogen zijn, zoals Zuid- en Midden-Amerika, Zuid-Oost-Azië en Nieuw-Zeeland. Zo kun jij een bewuste keuze maken! De app is te verkrijgen in de Google Play Store en de App Store.

viswijzer

Nog zo’n handige app tijdens het boodschappen doen is de VISwijzer. Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik raak soms aardig in de war van die berichten rondom vis. Want gevangen vis klinkt beter dan kweekvis, maar hoe weet je nu zeker dat je goed zit? De VISwijzer is al jarenlang een goede bron voor meer informatie over de status van vissen, en dankzij de app kun je overal en altijd meer informatie krijgen over welke vis de beste keuze is. Je selecteert een vissoort en ziet aan de hand van een blauw (keurmerk), groen (goede vis), geel (tweede keus) of rood (vermijden) welke vis je ’s avonds kunt serveren. Vaak is er nog een verschil tussen de verschillende herkomsten, dus met alleen een vissoort alleen ben je er nog niet. Handig, want je kunt niet alles uit het blote hoofd weten! Download de VISwijzer voor Android of iPhone.

eerlijkwinkelen

Iets heel anders is EerlijkWinkelen. Deze app is ideaal voor fashionista’s on the go. Op een handig kaartje zie je waar alle duurzame adressen zijn in jouw shopstad. Niet alleen modewinkels vind je hierin, maar ook leuke lunchtentjes voor een eerlijke pauze. Je kunt de locaties onderscheiden op adressen die fairtrade, biologisch, tweedehands en eerlijk overig zijn en als filters zijn kleding, accessoires, (uiterlijke) verzorging, kinderen, wonen, eten & drinken en lifestyle & cadeaus te selecteren. Zo kun je net zo doelgericht als je wilt winkelen. Alle grote steden zijn opgenomen, maar mis je jouw favo shopstad kom dan zelf in actie! De app vind je in de Google Play Store en App Store.

kringloop app

Ik heb al eens eerder aandacht besteed aan de Kringloop App en dat ik er nu weer aandacht aan besteed kan maar één ding betekenen: ik ben fan! Het concept is heel simpel: op basis van jouw locatie of een plaats naar keuze zie je de kringloopwinkels in de buurt. Dankzij de ingebouwde Google Maps-functie kun je makkelijk navigeren naar één van de kringlopen en, als je wilt, zo een hele route rijden. Ook is er een makkelijk overzicht met openingstijden zodat je nooit voor een dichte deur staat. Weten wat ik shopte dankzij de Kringloop App? Check dan mijn shoplog. Download de app gratis voor Android of iPhone.

talking dress

Last but not least komt de app van het gelijknamige boek Talking Dress, een handig naslagwerk over duurzame mode en hoe je jouw leven een beetje duurzamer maakt. De app is eigenlijk een ingedikte versie van het boek waarmee je dus altijd gratis de beste info over duurzame winkels en producten hebt. Ook doe je inspiratie op voor leuke websites en boeken, waardoor je ook tijdens een shoppauze of onderweg in het OV meer leest over duurzaam leven. In de app kun je alle adressen op een kaart bekijken of zoeken in de gids op één van de vele categorieën (denk bijvoorbeeld wonen en schoenen, kleding maar ook vegan en vintage/tweedehands). En even geen zin om de deur uit te gaan? Dan is de afdeling webshops iets voor jou! Een handig naslagwerk dus om thuis vele uurtjes mee door te brengen. Je vind deze app in de Google Play Store en de App Store.

Ik hoop dat jullie wat hebben aan deze tips! Zonder welke app kun jij niet op jouw telefoon?

Liefs, José

Related Post

José de Jong

3 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *