van verzameling tot nieuw leven

Als kind zul je vast wel eens iets verzameld hebben, of het nou voetbalplaatjes waren of juist barbies. Kunstenaar Pet van de Luijtgaarden is gek op verzamelingen. Zo gek, dat hij een verzameling van verzamelingen heeft. Vier vrachtwagens vol, van petten, pennen, treintjes, aanstekers, puntenslijpers, zwart-wit foto’s tot barbies en knuffels. En nu heeft hij van deze verzamelingen kunstobjecten gemaakt.

En niet omdat hij nou zo graag creatief bezig is. Nee, hij wil er een boodschap mee uitdragen: “zonde om al deze fantastische objecten geen nieuw leven te geven.” En dat kun je nu zien in de tentoonstelling Nieuw leven.

heel ijsselstein verzamelt

Deze tentoonstelling is nu te zien in vier locaties in IJsselstein. De basis is mij | museumijsselstein, maar ook in de Kasteeltoren, de Waag en de Poorter zijn object van van zijn hand te zien. Zo heeft hij een verzameling van Mister Potatoehead voorzien van een gouden laagje. En daarmee blijkt de grens tussen speelgoed en kunst erg dun.

  

Heb je een passie voor mode? Ga dan naar de vestiging Kasteeltoren, waar Pet in samenwerking met modeontwerpers jurken creeërde van zwart-wit foto’s, zuikerzakjes en barbies. Wil je zijn werk kopen? Dan kun je – ook met een klein budget! – terecht in het Waaggebouw waar een speciale Pets-shop is ingericht. En in de bibliotheek in de Poorter staat één verzameling centraal. Hiermee willen Pet en mij | museumijsselstein laten zien wat de omvang van een verzameling kan zijn. In het museum zelf is te zien hoeveel spullen we in onze consumptiemaatschappij hebben. Waarom zijn er zoveel verschillende variaties van bijvoorbeeld een batmanpop? Al deze verzamelingen inspireren Pet om ze samen te brengen en er kunstwerken van te maken.

mij | museumijsselstein, de Kasteeltoren, de Waag en de Poorter
Open: woensdag t/m zondag van 13 tot 17 uur
De tentoonstelling is nog t/m 6 januari te bezichtigen

Hoe Pet en zijn medewerkers te werk gaan, zie je in deze video:

José de Jong

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *