eetdagboek van een mintgroene mama

100% veganistisch eten, ik weet niet of het voor mij weggelegd is. Daarvoor ben ik toch té verknocht aan een dikke laag biologische roomboter op mijn ontbijtkoek, sushi met vis en een stoofpotje op z'n tijd. Toch denk ik dat je heerlijk kunt eten zonder dierlijke ingrediënten. Daarom laat ik je in dit eetdagboek van een mintgroene mama zien wat ik deze week allemaal eet.

maandag

ontbijt: pap en thee

Ik ontbijt elke dag met ontbijtpap gemaakt met melk. Het is lekker, gezond en ik werk het snel naar binnen voor het geval ons kleintje opeens komt. Als ik er de tijd voor neem/krijg drink ik er graag een beker earl grey thee bij, mijn shotje cafeïne voor de dag.

tussendoor: banaantje

Met zo'n kleintje zonder vast ritme weet ik nooit wanneer ik wat kan eten. Ik prop snel een banaan naar binnen. Zo, die heb ik binnen.

lunch: mijn eerste eitje in een jaar tijd

Een zachtgekookt eitje, ik kan me niet heugen wanneer ik die voor het laatst verorberd heb! Dat zal minstens een jaar geleden zijn... Ik lepel het perfecte eitje (lees: het geel half gestold) snel naar binnen want Marius kijkt me hongerig aan.

avondeten: linzensoep à la de groene meisjes

Lief draait een lange dienst en dus weet ik niet hoe laat hij thuis is, en die kleine dient zich aan wanneer hij honger heeft, en dus is iets makkelijks altijd welkom. Geïnspireerd op mijn artikel over herfstige gerechten maak ik 's middags een linzensoepje die ik 's avonds kan opwarmen. En dat komt goed uit: lief is laat thuis en dus eet ik alleen.

dinsdag

ontbijt: the usual

Zoals gewoonlijk ontbijt ik met pap en een kop thee. Ik prop een banaan naar binnen want ik verwacht Marius snel.

lunch: soepje!

Ik heb geluk, er is nog soep van gister over. Snel warm ik een kom voor mezelf op.

tussendoor: gezond én wat lekkers

Ik ken mezelf: als ik geen fruit klaar maak, dan eet ik het ook niet. Ik snijd een appeltje in partjes. Even later heb ik lekkere trek en dus beloon ik mezelf op een paar blokjes Tony's in karamel zeezout, my favorite! Als ik de reep neer zou leggen zou ik hem helemaal opeten...

avondeten: curry met pompoen, kikkererwten en bloemkool

Ook vanavond laat ik me inspireren door de herfst. Pompoenen zijn in de aanbieding bij de super en dus kook ik curry (recept van Jamie Oliver) met kikkererwten, flespompoen en bloemkool op een bedje van jasmijnrijst. Jummie!

woensdag

ontbijt: same old, same old

Ik weet het, het is saai, maar ik krijg maar geen genoeg van m'n pap. Bijna vergeet ik m'n bakkie thee maar ja, als je borstvoeding geeft moet je goed blijven drinken!

lunch: leftovers

Ik vind het helemaal niet erg als er wat van de avond ervoor over blijft. Meestal krijgt lief het mee naar z'n werk maar ik ben egoïstisch geweest en heb deze meal prep toegeëigend. Voor de lekker kook ik er nog wat rijst bij.

avondeten: moussaka

Voor het diner improviseer ik een beetje. Eigenlijk wilde ik shepherd's pie eten maar ik was de champignons vergeten. En dus besluit ik een eigen vegan versie van moussaka te maken met linzen, tomaat, courgette, aardappelschijfjes en vegan bechamel. Recept komt snel online!

donderdag

ontbijt: you guessed it right!

Een beetje boring, maar ik eet snel wat brinta want de kleine man heeft HONGER!! Ik grijp ook nog even een banaan. Zo, dat heb ik binnen!

tussendoor: lekkere trek

Ik heb lekker trek en dus werk ik een snee volkoren ontbijtkoek met bio roomboter naar binnen, met erbij een kop earl grey.

lunch: super simpel

Ik heb even geen zin om moeite te doen. De dag was zo gek. Marius heeft denk ik een regeldagje en vraagt veel aandacht (die ik met plezier geef). Ik rooster een paar volkoren boterhammen, besmeer ze met boter en beleg ze met pure hagelslag (2) en kaas (1).

tussendoor: voor mijn part

Ik snack weer met een appel in partjes en zet een grote pot groene thee met jasmijn. Lekker zoetig zonder suiker.

avondeten: chili sin carne

We hebben haast niets in huis en dus maak ik, zoals altijd wanneer de koelkast leeg is, chili sin carne. Bonen, tomatenpuree en tomaten in blik heb ik altijd wel in huis, net zoals zilvervliesrijst.

vrijdag

ontbijt: gewoontedier

Ik durf het gewoon niet meer te zeggen, dus lees maar hierboven wat mijn ontbijtje was.

lunch: chili sin rijst

Vanavond ben ik alleen thuis, lief moet overwerken. Ik besluit om tussen de middag in ieder geval een grote maaltijd te eten zodat ik mezelf niet kan vergeten. En wat een geluk! Er is nog chili over! Ook smul ik van een zachtgekookt eitje.

avondeten: comfort food

Ik doe lekker makkelijk vanavond. Ik heb nog wat bloemkool in de koelkast liggen dus die kook ik, samen met aardappelpartjes, ui, knoflook en paprika uit de oven (my fave!) en een groenteburger.

zaterdag

ontbijt: vol goede voornemens

Halverwege terugkijkende op mijn eetschema besefte ik me dat wel heel erg standaard ontbijt 's ochtends met zuivel, terwijl ik juist flexitariër ben om het milieu een beetje te ontzien. Ik neem me voor om oats à la Lisette Kreischer te maken, maar daar neem ik helaas geen tijd voor en dus grijp ik snel naar pap.

lunch: effe snel

Of het nou weekend of doordeweeks is, mijn dag kan ik gewoonweg niet zelf inplannen. Daarom eet ik snel een paar geroosterde boterhammen met boter en kaas.

avondeten: home made heerlijkheden

In het weekend neem ik de gelegenheid om eens vis te maken. We bakken zelf from scrap een pizza met tomatenpuree, knoflook, geraspte kaas, zalm en spinazie.

zondag

ontbijt

Vandaag lukt het me dan ein-de-lijk: ik maak havermoutpap à la Lisette Kreischer. Lekker met havermout, water, kaneel, appel, rozijnen en een klein beetje appelstroop voor een zoetje. Ik kan er tegenaan!

lunch

We gaan vandaag lekker naar het bos en dus smeer ik snel drie volkoren boterhammen met pindapasta (100% pinda's) die ik in de auto verorber. Dat is te lang geleden!

tussendoor

Om nog wat power binnen te krijgen - we hebben een flinke wandeling met Marius in de draagzak voor de boek - eet ik snel een banaantje. En verrek, ik heb voorlopig geen trek.

avondeten

Ook al is het redelijk warm (het zou een stuk guurder kunnen zijn), toch heb ik weer zin in een stamppotje. Uit de vriezer vis ik worst van de Vegetarische Slager en wat jus (als ik gehaktballen aanbraad, vries ik de jus in ijsblokjesbakjes in, die ik dan als deelblokjes kan ontdooien als ik daar zin in heb), en ik kook stamppot. Heerlijk!

Van de curry van dinsdag heb ik kikkererwtenvocht (aqufaba voor diehard vegans) over, hét plantaardige alternatief voor eiwitten. Ik klop er heerlijke chocolademousse van met extra pure chocolade. Dat kan toch geen zonde zijn?!

Zoals je kunt lezen zijn mijn avondmaaltijden overwegend vegan en mijn lunches ook als ik restjes eet, maar grijp ik vooral 's ochtends naar zuivel (pap met melk). Al met al ben ik zelf best tevreden aangezien het niet mijn doel is om 100% plantaardig te eten. Alleen dat ontbijtje mag wel wat gevarieerder. Ik neem me voor om meer aan meal preps the night before te doen om niet alleen wat meer plant based te eten, maar vooral ook gevarieerder.

Waaruit bestaat jouw weekmenu? Ik ben benieuwd welke eetstijl jij aanhangt (carnivoor, pescitariër, flexitariër, vegetariër, flexivegan of vegan)!

Liefs, José

Related Post

José de Jong

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *