vegan meringues met lemon curd

Misschien ben ik een beetje laat, maar een maand geleden at ik mijn eerste macaron bij het H&M event rondom de Conscious Exclusive Collection 2016. Nou sta ik erom bekend dat ik niet echt met de trends mee ga. Ik duw eerder mijn hakken in het zand dan dat ik zomaar meedoe met een hype. Vandaar dat ik de macaron manie aan me voorbij had laten gaan. Maar toen ik bij Koken met Van Boven zag hoe Yvette meringues van kikkererwtenvocht maakte, kon ik natuurlijk niet achterblijven! Hierbij dus mijn recept voor vegan meringues macaron style.

ingrediënten vegan meringues

De basis van meringues is het vocht van kikkererwten. Nou heb ik me laten vertellen dat je GEEN zoutloze kikkererwten moet nemen, en dat de kikkererwten in pot het dikste (lees: beste) vocht hebben. Ik gebruik een potje van Bio+ dat 350 gram bevat, dus zo zie je maar dat je moet experimenteren met de smaak. Het mooie is wel: doordat er geen rauwe eieren gebruikt worden kun je gewoon tussentijds proeven! Begin dus eerst met de helft suiker en voeg daarna naar smaak toe. Hetzelfde geldt voor de vulling. Let trouwens niet op het zakje groene thee, ik dacht daarmee de meringues te kunnen kleuren maar tevergeefs.

Voor de meringues:

  • het vocht (ca. 100 gram) van een pot 400 gram kikkererwten
  • 100 gram suiker/naar smaak
  • 1 theelepel vanille-extract (of vanillesuiker bij het totaal aan suiker)
  • tarwegraspoeder of matchathee als kleurstof (ik gebruikte kleurstof van Dr. Oetker, zo’n 9 druppels blauw en 12 druppels geel voor een mooie mintgroene kleur)

En voor de vulling:

  • 3 limoenen, biologisch of schoongeboend
  • 2 el maizena
  • 40 gram suiker
  • 15 gr kokosolie
  • een scheutje water

recept vegan meringues

meringues

Klop het vocht van de kikkererwten luchtig in 5 minuten. Voeg de suiker, vanille en kleurstof geleidelijk toe en blijf kloppen. In totaal klopt je zo’n 10 minuten totdat je mooie pieken krijgt, het schuim glanst en je de schaal ondersteboven kan houden zonder iets te verliezen.

Verwarm een oven voor op zo’n 100-110 graden (ik verwarmde mijn heteluchtoven tot 100 graden). Bekleed een bakplaat met bakpapier, maak eventueel rondjes op de onderzijde voor een leidraad en verdeel het beslag in toefjes over het papier. Ik had twee bakplaten nodig. Bak alles anderhalf (1,5 ja!) uur in de oven. DOE DE OVEN NIET OPEN! Laat vervolgens zo’n twee uur afkoelen met de deur DICHT. Nu kun je alvast aan de slag met de vulling.

lemon curd

Ik ben echt dol op lemon curd, maar helaas mag ik deze door de halfrauwe eieren nu niet eten. Dus ik was blij een ei-loos recept tegen te komen, waarbij ik boter voor kokosolie vervang.

Rasp de limoenen en vang apart op. Pers het sap uit in een steelpannetje. Los hierin de maizena op. Voeg de rasp en suiker toe en roer totdat het ongeveer opgelost is. Verhit en blijf roeren tot een kookpunt. Haal zodra het wat dikker begint te worden van het vuur en roer los met een garde. Wees niet bang voor de klonten, die roer je er zo uit. Voeg vervolgens de kokosolie toe en blijf roeren totdat ‘ie opgelost is. Leng aan met een klein scheutje water naar de door jou gewenste dikte.

meringues vullen

Wanneer de meringues volledig afgekoeld zijn kun je ze gaan vullen. Besmeer de onderzijde van een “koekje” met lemon curd en plak hierop weer een meringue. Ga zo door totdat je geen koekjes meer hebt of de vulling op is. Heb je nog meringues over? Deze kun je prima invriezen, al gaat de kwaliteit wel een beetje achteruit.

Bon appetit!

Liefs, José

Related Post

José de Jong

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *