vegan scones & vegan clotted cream | national cream tea day

Wie mij al een tijdje volgt, weet dat ik helemaal gek ben van Downton Abbey en eigenlijk alles Brits. Toen ik hoorde dat het vandaag National Cream Tea Day in de UK is, moest ik hier natuurlijk aandacht aan besteden, maar dan green and the cities style! Vergezeld van één van de nieuwste, (h)eerlijke kopje Fair Trade Original thee.

Hier in Nederland (maar ook elders in de wereld) zijn we nog wel eens in de war. Dus laten we het nog één keer zeggen: die heerlijk uitgebreide theemaaltijden met petit fours, scones, sandwiches en chocolaatjes, dat is dus Afternoon Tea (en niet High Tea). Iets minder uitgebreid is Cream Tea: scones met clotted cream en jam. En laat ik nou eens lekker aan de slag gaan met vegan scones en plantaardige clotted cream?!

vegan scones

nodig

  • 275 gram bloem + 12 gram bakpoeder
  • 75 harde kokosolie (zet met warme temperaturen eerst een uurtje in de koelkast)
  • 50 gram suiker
  • 250 ml plantaardige melk (ik gebruikte amandelmelk)

Verwarm de oven voor op 200 graden celcius.

Meng het bakpoeder door de bloem (of gebruik kant-en-klaar zelfrijzend bakmeel). Roer de harde kokosolie met een vork of in de keukenmachine tot een korrelig mengsel (dit is in een minuutje gebeurd). Meng er vervolgens de suiker door en voeg melk toe totdat het een plakkerig deeg is. Liever iets te nat dan te droog, anders reizen de vegan scones niet goed.

Rol uit tot een deeglap van ca. 1 cm dik. Steek met een glas rondjes uit en hergebruik het overige deeg. Van het allerlaatste restje deeg rol je een balletje. Bak in ca. 15 totdat de scones goudbruin zijn.

vegan clotted cream

nodig

  • 1 blik vette kokosmelk

Clotted cream is in Nederland een probleem an sich. Deze dikke room (55% vet oftewel once on the lips is forever on the hips) is een must bij scones. Gelukkig hebben vegans het mooie alternatief van kokosroom. Zet een blik vette kokosmelk een nacht in de koelkast (niet schudden!) en klop op tot een luchtige room. Voor extra lekkers voeg je vanille(poeder) toe.

stapelen maar!

Etiquettefreaks snijden nooit een scone door maar scheuren hem open. En als ‘ie een beetje goed is, gaat dat verdraaid makkelijk. En dan rest nog maar 1 vraag: eerst de room en dan de fruitige spreads (jam of lemon curd naar keuze), of eerst het fruit en dan de room? Het is een kwestie waar vandaan je komt en wat je lekkerder vindt. Serveer traditioneel met zwarte thee of ga voor jouw favo smaakje Fair Trade Original thee.

Wat vind jij: room eerst of fruit eerst?

Liefs, José

Foto: Shane Global

Related Post

José de Jong

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *