vegan sushi recept | vegan vrijdag

Sushi associeer je misschien vooral met rauwe vis, maar nu ik zwanger ben is dat niet zo’n goed idee. Desalniettemin mis ik af en toe een sushi-avondje wel. Totdat ik erachter kwam dat er dus heel veel plantaardige sushi’s zijn waar je zeker van kan genieten!

Ongeveer een maand geleden postte ik op Instagram een foto van mijn eerste poging tot zelf vegan sushi maken. Blijkbaar was ik niet de enige die blij was met het eindresultaat; op mijn persoonlijke Facebook-account werd me gevraagd om het recept. Okay, het duurde even, maar hierbij geef ik jullie mijn heerlijke vegan sushi recept.

nodig voor 1 grote rol bij dit vegan sushi recept:

  • risotto- of sushirijst voor één persoon (ongeveer 75-100 gram)
  • een zeewiervel
  • lekkere groenten zoals avocado, paprika, komkommer, wortel en eventueel gemarineerde en geroerbakte tofu, in dunne repen

stap 1

En dan is het eigenlijk simpel. Met een beetje vaste hand heb je niet eens een sushimatje nodig! Kook de rijst volgens de verpakking (ik neem altijd 2 delen water op 1 deel rijst) en laat afkoelen totdat het lauwwarm is. Leg het zeewiervel met de gladde kant naar onderen (is geen vereiste hoor!). Verdeel met een lepel de rijst over de onderste helft/tweederde, zorg dat je alles helemaal tot de rand “uitsmeert”.

stap 2

Beleg met je vulling naar smaak op ongeveer eenderde van onderen op de rijst. En nu komt het rolgedeelte. Eventueel kun je hier een tweede paar handen voor vragen, maar bij mijn tweede poging lukte dit dus alleen en zonder gebruik van een matje (helemaal vergeten waarom ik die nou ook al weer klaargelegd had..). Bevochtig het uitstekende randje wier met water en plak vast.

stap 3

Nu moet je voorzichtig gaan snijden. Ik kan je aanraden, wanneer je stevige vulling zoals een wortel hebt, eerst loodrecht in de rol te prikken om de vulling alvast voor te snijden. Snijdt nu voorzichtig met een scherp mes de rol in plakjes. Je kunt natuurlijk zelf weten hoe dik je deze maakt, maar ik haal meestal 6 sushi uit een rol.

Serveer met sojasaus, wasabi, gember en alles naar smaak. Itadakimasu!

Wat is jouw favoriete sushi-vulling?

Liefs, José

Related Post

José de Jong

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *