ik was bij the green house in utrecht en dit is wat er op mijn bord lag

Er zijn weken dat ik me voel als een uitgebluste moeder. Maar soms schijnt het zonnetje en dan voel ik me AbFab, Sex and the City waardig. Dinsdag was zo’n dag dat ik me helemaal in mijn element voelde, want na mijn werk spurtte ik ervandoor om te eten in een nieuwe hotspot in Utrecht: The Green House.

Naast Utrecht CS en het zakendistrict van de domstad ligt The Green House die, zoals de naam doet verwachten, ook echt een kas is. Je eet hier ontzettend lokaal want onder andere de kruiden en kleine (blad)groenten groeien ze in tha (green)house. Met de girls van PHI Factory hadden we een welkomst/afscheidsdiner, compleet met verrassingsmenu van de chef (die, bij de weg, eerder bij El Bulli werkte). Een gezellig en lang diner waarbij ik na maanden vanuit huis gefreelancet te hebben eindelijk voor het eerst (en meteen laatst) mijn collega’s zag.

Toegegeven: het Utrechtse duurzame restaurant is pas een paar weken geleden geopend. Maar de bediening verliep niet vlekkeloos. Gelukkig hadden we genoeg te bespreken, maar het duurde wel even voordat we van onze vier gangen mochten genieten. Eenmaal geserveerd aten we een bietensalade met zuivelspread (lafjes), risotto met knolselderij en zuring (goed op smaak!), groenten uit de pizza-oven (als een prachtige pizza zonder deeg) en een door mijzelf uitgekozen chocoladecake (smeuïg!) met espresso-geitenyoghurtijs (sterk!). Aangevuld met een huisgemaakte meloenlimonade (niet zo mierzoet als de kleurkeuze – millennial pink – doet verwachten), homemade ice tea (saai) en lekker kraanwater. Dat je het weet.

Het kasrestaurant is trouwens ontzettend duurzaam. Niet alleen serveren ze hoofdzakelijk vegetarisch, ook de inrichting is gerecycled of herbruikbaar. Daarnaast proberen ze zoveel mogelijk “stekkerloos” te koken en hebben ze een prachtige levende muur van varens die de temperatuur lekker reguleert. En had ik al gezegd dat ze een eigen dakkas én moestuin hebben?

Het moge duidelijk wezen: ik ben ontzettend nieuwsgierig wat The Green House gaat doen, of ze mensen zullen inspireren na te denken over hun keuzes én of er meer navolging komt. Ik kruis mijn vingers om een locatie bij mij om de hoek.

Liefs, José

José de Jong

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *