wat houdt een wasbare luiers-consult van kaatje katoen in?

Wasbare luiers. Tien jaar geleden had ik nooit gedacht dat dat voor mij een optie zou zijn. Het idee van driehoekige luierdoeken en grote veiligheidsspelden... Maar nu lijkt het voor mij de enige mogelijkheid. Omdat ik geen idee had wat nou handig is en waar je nou aan kunt denken voor het aanschaffen van een grote hoeveelheid lappen, besloot ik afgelopen zaterdag een consult bij te wonen bij een consulente van Kaatje Katoen, misschien wel de bekendste webshop in wasbare luiers. In mijn omgeving zijn herbruikbare luiers niet een noviteit, maar desalniettemin ben ik wel een groentje op dat gebied. Marloes nodigde me uit in haar mooie huis en legde lief, en ondertekende, met enthousiasme de verschillende mogelijkheden uit.

one size fits all

Het mooie aan zo ongeveer alle systemen luiers is het birth to potty-idee. Dankzij de drukknoopjes aan de voorzijde kun je de broekjes verstellen en passen ze baby's van 4 tot 16 kilo. Van geboorte tot zindelijkheid dus. Met één grote investering ben je dus in één klap klaar. Is dat niet ideaal?

alles in één wasbare luiers of losse onderdelen?

Eén van de eerste keuzes waar wij voor stonden was wat voor systeem we willen. Gaan we voor makkelijk, een wasbare luier met het gemak van wegwerp, of kiezen we luiers met losse luierbroekjes? De eerste leken ons aanvankelijk ideaal, maar betekenen eigenlijk dat je meer spullen moet kopen. De losse luiers met overbroekjes zijn ietsjes (letterlijk, ietsjes) bewerkelijker maar zorgen dat je net iets minder hoeft te wassen en in te kopen. Immers, de losse luierbroekjes hoeven niet na elke verschoning gewassen te worden. Na een korte demonstratie werden onze zorgen over het ongemak van een los systeem weggenomen en raakten we helemaal overtuigd. De kans met doorlekken is ook wat kleiner met de losse onderdelen dus eigenlijk zorgt dat voor meer gemak dan ongemak. Zie je wel dat advies van groot belang kan zijn?
#keuzestress #totsbots #bamboozle #peenut #kaatjekatoen #wasbareluiers #clothnappies Een foto die is geplaatst door José de Jong (@green_and_the_cities) op

drukkers of klittenband?

En toen kwam de volgende keuze: hoe willen we de luiers bevestigen? Naast de drukkers om ze kleiner te maken, kunnen luiers ook drukknopen hebben om ze dicht te maken. Deze gaan wel wat moeilijker dicht dan de plakstrips van wegwerp, maar zorgen er wel voor dat die kleine z'n broekje bijna onmogelijk zelf los kan peuteren. Maar ja, als 'ie toch nog een rompertje én broekje/maillotje aan heeft, hoe moet 'ie dan in 's hemelsnaam z'n luier uitdoen? Nee, verstelbaar klittenband leek ons de makkelijkste keuze.

welk materiaal?

Als je het belangrijk vindt zijn er ook verschillende materialen. Voor ieder is er wat, van een bamboe & polyester-blend tot biologisch katoen. Wij wilden graag klittenband en dan kwamen we automatisch uit bij de blend. Geen probleem, we verwachten geen kindje met een probleemhuidje en bamboe is een super duurzaam materiaal. En voor luierproblemen schijnen ze ook nog zoiets aparts als luierwol te hebben. Enniewee: met de eerder gemaakte keuzes kwamen wij uit bij het TotsBots 2-delige systeem van de Bamboozle luiers met de PeeNuts wraps (oftewel overbroekjes). En weet je wat leuk is? Deze wasbare luiers komen in vrolijke kleurtjes en printjes waarmee je helemaal vrolijk wordt van verschonen. Ik kan niet wachten om ze uit te zoeken!
zo'n lief kadootje kwam met de post: een wasbare luier van @totsbots ? #wasbareluiers #totsbots #duurzameduedate #zerowaste #afvalvrij Een foto die is geplaatst door José de Jong (@green_and_the_cities) op
Je kunt het merken: ik ben helemaal enthousiast geworden. Ja, het is even een investering (denk zo'n 600 euro), maar als je dat vergelijkt met hoeveel je kwijt bent aan wegwerpluiers voor één baby dan ben je al goedkoper uit. Komt er nog een tweede en ga je zorgvuldig om met de broekjes, dan ben je helemaal voordelig uit. En bedenk eens wat een afval je bespaart! Ga je daarbij ook nog eens wasbare billendoekjes gebruiken dan ben je helemaal “groen” bezig. Ons staat nu alleen nog de schone taak van het kiezen van kleurtjes en printjes en dan kunnen we bestellen. De 90 dagen bedenkgarantie is zeker niet verkeerd, al moeten we dan nog ff wachten met bestellen. Maar ik hou jullie zeker op de hoogte! Zou jij wasbare luiers aandurven? Ik hoor graag hoe jij tegenover herbruikbare luiers staat! Liefs, José

Related Post

José de Jong

2 Comments

  1. Interessant om hierover te lezen! Ik wilde ook heel graag wasbare luiers voor ons kindje, maar mijn vriend zag dat volgens mij niet zo zitten. Het leek hem onhandig. Hoe meer we ons er in hebben verdiept, hoe meer hij volgens mij ook overtuigd raakt.

    • Dat komt mij ook bekend voor ja! Hebben jullie al een keuze kunnen maken of zijn jullie nog aan het oriënteren? Liefs, José

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *