[website to watch] world food clock: voedselverspilling in beeld

Wist je dat we aardig wat voedsel weggooien? En dat aardig wat oogst het nooit tot de schappen haalt? Nee? Dan is de website World Food Clock wat voor jou. Ja? Misschien realiseer jij je de impact van die voedselverspilling pas echt als je op de website van World Food Clock kijkt. Deze website richt zich namelijk alleen op verspilling van voeding en gewassen, en geeft je een schokkerend inzicht in wat voor invloed dat heeft.

World Food Clock - ondervoede mensen wereldwijd

Mijn lief attendeerde mij op deze site, en hoe verder ik naar beneden scrollde, hoe meer mijn verbazing groeide. Elk aspect van voedselverspilling komt aan bod op World Food Clock: hoeveel procent eetbaar voedsel weggegooid wordt, hoeveel CO2-uitstoot onnodig veroorzaakt wordt, zelfs hoeveel meer oppervlakte en natuurlijke bronnen vlees vraagt ten opzichte van gewassen…

Al hoewel de makers natuurlijk niet precies weten hoeveel er weggegooid wordt, ze maken gebruik van bronnen en baseren zich op gemiddelden. Ik vind het echt een interessante website om even te bekijken!

Heb jij enig idee wat jouw carbon foot print is? Op de website van het Voedingscentrum kun je hem qua voeding berekenen. Als voorbeeld:

Ik eet veel, regelmatig vlees en nooit vis. Mijn voedsel is afkomstig uit Nederland of de omliggende landen en ik eet vooral seizoensgroente en -fruit. Ik kook elektrisch en  kookt zo zuinig mogelijk. Ik kookt nooit te veel en gooit nooit eten weg. Dagelijks neem ik wat zuivel en tussendoor eet ik meestal fruit. Ik drink af en toe vruchtensap of frisdrank en je drink hooguit 2 glazen alcohol per week. Daarnaast drink ik voornamelijk thee.  Ik doe eens per week boodschappen met de auto en daarvoor rijd ik niet meer dan 5 kilometer. Ik let op de verpakking van de boodschappen en gebruik geen plastic tasjes van de supermarkt.

Hiermee is mijn voedselafdruk 1,4. Ter vergelijking:  er is per wereldbewoner 0,9 hectare beschikbaar en het gemiddelde verbruik is 2,1. Mijn waterverbruik is 1950 liter per dag, gemiddeld is dit 3450. Wow! Wat een verschil maakt een wat andere lifestyle (flexitariër zijn, eigen tasjes meenemen etc.) zeg! Ik ben benieuwd naar jouw voetafdruk en besparingstips!

Liefs, José

Related Post

José de Jong

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *