[recept] wilde stamppot

Duurzaam eten, iedereen heeft er wel een beeld bij. Zegt de één biologisch, de ander gaat voor lokaal of seizoensvoedsel. Maar er bestaat ook een andere richting in ecovoeding: wildplukken.

Onlangs hielp ik met het ontwarren van een tuin. En met ontwarren bedoel ik ook écht ontwarren. Planten en onkruid van 1,5 meter hoog waren eerder regel dan uitzondering. Maar het leuke van het beetje bij beetje weghalen van laagjes is dat je ook dingen ontdekt.

Tijdens het onkruid wieden en snoeien zag ik bijvoorbeeld een mooie bos floxen staan. Lichtroze, wit, donkerroze… Ik wist zeker dat die een mooi boeket zouden maken. En dat gaf mij ook weer een doel om (letterlijk) naar toe te snoeien.

Ook paardebloemen waren in grote getalen aanwezig. En laat ik nou net weten dat dit een soort bladgroente was. Geïnspireerd door de vele blogs die ik volg trok ik er een aantal met wortel en al uit. Daar kon ik vast wel iets mee maken.

Een rondje op Twitter gaf mij een aantal goede tips. Wat blijkt? Je kan paardebloemblad gewoon gebruiken als salade of in een stamppot, net als andijvie of sla. Geweldig toch?! Aangezien ik nog gekookte aardappels van gister in de koelkast had staan en na tips van onder andere Bio Budget en Veggie-in-pumps Lisette Kreichser besloot ik voor een zomerse stamppot te gaan.

Ik moet erbij zeggen dat de bladeren erg groot waren en met velen in de “krop”. Daarom had ik maar twee planten nodig. Je hoeft alles alleen maar te wassen en in reepjes te snijden, net zoals alle andere bladgroenten. Op smaak gemaakt met vegetarische baconreepjes (dezelfde als die ik in februari uitprobeerde) was het een heerlijk maaltje.

Wil je ook de natuur in en voor je eigen (verassende) maaltje zorgen? Download dan de Wildplukwijzer-app of ga naar hun website. Daar vind je tips en locaties waar mensen nu al plukken. Op de website van Bio Budget vind je ook super leuke kooktips, zoals de artikelen Onkruidoogst en Oogst zonder zaaien in de lente.

Zou jij het aandurven om “wilde” planten of onkruid in je eten te verwerken? Laat van je horen!

Related Post

José de Jong

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *